'Beuker niet alleen bekende van Van Gaal, maar ook van aanstaand directeur Kroes'

'Beuker niet alleen bekende van Van Gaal, maar ook van aanstaand directeur Kroes'
11 oktober 2023 om 10:21

Marijn Beuker, de nieuwe beoogde directeur voetbal van Ajax, is niet alleen een goede bekende van Louis van Gaal, maar ook van Alex Kroes. Dat stelt Voetbal International in een uitgebreide analyse. Dinsdagavond werd bekend dat Beuker waarschijnlijk snel kan instappen bij de Amsterdammers.

De 39-jarige bestuurder werkt momenteel nog voor Queen's Park op het tweede niveau in Schotland, maar lijkt op voordragen van Van Gaal naar Ajax te komen. Daar moet hij zorgen voor de herstructurering van de gehele voetbalorganisatie. Door zijn jarenlange ervaring bij AZ blijkt dat Beuker niet alleen samenwerkte met Van Gaal, maar ook nauwe banden heeft met Kroes, de aanstaande algemeen directeur van de Amsterdammers.

'Bij AZ was de toekomstig algemeen directeur van Ajax bezig met het internationaal verkopen van de ideeën uit de opleiding van de Alkmaarders. Veel documenten waar Kroes de boer mee opging, waren opgesteld door Beuker', aldus VI. 'Ze sparden al in de tijd van Kroes bij SEG en Go Ahead Eagles veelvuldig over voetbal.'

Het magazine schetst verder dat Beuker methodisch te werk gaat en de laatste wetenschappelijke inzichten in zijn werkwijze probeert te integreren. Bij AZ testte hij door middel van 'breintesten' bijvoorbeeld het cognitieve vermogen van spelers. 'Beuker is ook gefascineerd door de visie van Johan Cruijff', klinkt het. Naast Van Gaal en Kroes zouden ook Robert Eenhoorn, Toon Gerbrands en Guus Hiddink tot zijn netwerk behoren.

Mocht Beuker binnenkort gepresenteerd worden door Ajax, dan lijkt hij een totaal nieuwe directeursfunctie te krijgen. Daarnaast willen de Amsterdammers nog een 'transferman', waardoor de rol van technisch directeur zogezegd in tweeën wordt gesplitst.