'Laporta ontloopt mogelijke vervolging in Negreira-zaak'

'Barça-voozitter Laporta ontloopt mogelijke vervolging in Negreira-zaak'

8 november 2023 om 15:23

FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta ontloopt mogelijke vervolging in de zogeheten Negreira-zaak, zo weet Mundo Deportivo te melden. Recent werd bekend dat Laporta ook wordt aangeklaagd scheidsrechterschandaal waar Barça in is verwikkeld.

In eerste instantie werd de huidige president en oud-voorzitter van Barça niet meegenomen in de zaak Negreira, vanwege een verjaringstermijn. Echter stelde de aanklager dat die termijn pas in mag gaan vanaf de laatste betaling aan Negreira in 2018 en niet op het moment dat het onderzoek in de zaak van start ging. Tussen 2003 en 2010 was Laporta voorzitter van Barça en die einddatum van zijn ambtstermijn moet niet uitmaken of de Spanjaard kan worden vervolgd.

Volgens het Spaanse medium hebben de aanklagers gevraag om het onderzoek naar de Barça-president tijdens zijn eerste termijn stop te zetten. Daarnaast zou het idee dat alle presidenten die tijdens de periode van het Negreira-schandaal, tussen 2001 en 2018, aan het roer stonden middels een pact verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Voorzitters zouden zich nu zelfstandig moeten verantwoorden over de betalingen die zijn gedaan. In de periode kende Barça met John Gaspart, Enric Reyna, Laporta, Sandro Rosell en Josep Maria Bartomeu vijf verschillende presidenten.