Wayne Rooney kritisch op Jude Bellingham: 'Hij moet zijn kalmte bewaren'

Wayne Rooney kritisch op Jude Bellingham: 'Hij moet zijn kalmte bewaren'
29 juni om 18:40
Laatste update: 29 juni om 18:41

Jude Bellingham staat in de schijnwerpers tijdens het EK 2024. De twintigjarige middenvelder heeft net de Champions League gewonnen en speelt nu voor Engeland op het EK. Zijn recente prestaties roepen bij Wayne Rooney vragen op. De oud-international, die vergelijkbare druk heeft ervaren, uit zijn zorgen over Bellinghams lichaamstaal en mentale staat.

Tijdens de groepswedstrijd tegen Slovenië, die eindigde in een 0-0 gelijkspel, zag Rooney duidelijke tekenen van frustratie bij Bellingham. "Jude begint het toernooi sterk, maar hij heeft in de laatste twee wedstrijden niet zijn beste spel laten zien", aldus Rooney in de Football Daily podcast. "Hij leek erg gefrustreerd, met name tijdens de wedstrijd tegen Slovenië, waar hij zijn armen in de lucht gooide na gemiste kansen."

Rooney benadrukt dat deze frustratie gevaarlijk kan zijn. Hij refereert aan zijn eigen ervaring tijdens het WK 2006, waar hij een rode kaart kreeg in een cruciale wedstrijd tegen Portugal. Rooney waarschuwt dat Bellingham zijn emoties beter moet beheersen om soortgelijke fouten te vermijden. "Je wilt niet dat die frustratie leidt tot een domme rode kaart", aldus de oud-speler.

Bellingham heeft zich tot nu toe minder uitgesproken in de media. Rooney vindt dat de jonge middenvelder meer verantwoordelijkheid moet nemen en zichzelf moet laten zien. "Als één van de iconische spelers voor Engeland zou hij meer voor de camera moeten verschijnen. Hij is een belangrijk onderdeel van het team en moet zijn rol als leider omarmen."

Ondanks de kritiek gelooft Rooney in Bellinghams potentieel. "We moeten niet vergeten dat Jude nog maar twintig is. De ervaring zal hem leren kalm te blijven in moeilijke situaties" ,zegt Engelsman in zijn column voor The Times. "Hij heeft de kwaliteiten om Engeland te helpen dit EK te winnen, maar moet wel slimme beslissingen blijven nemen."