Dit is waarom de EK-trofee vernoemd is naar een oude scheidsrechter

Dit is waarom de EK-trofee vernoemd is naar een oude scheidsrechter

15 juli om 23:05
Laatste update: 15 juli om 23:05

Spanje kroonde zich zondagavond tot Europees kampioen en kreeg zo de EK-trofee uitgereikt. Deze trofee heeft zelfs een eigen naam, maar waarom is deze vernoemd naar een scheidsrechter uit de 19de eeuw? VoetbalNieuws.nl vertelt het je.

Waarom is de EK-trofee vernoemd naar een scheidsrechter?

Elke vier jaar strijden tientallen landen uit Europa om de EK-trofee, die ook wel de Henri Delaunay Cup heet. Delaunay werd geboren in 1883 en werd al snel secretaris bij de Parijse voetbalclub Etoile des Deux Lacs. De bestuurder was lang geleden ook scheidsrechter en slikte een keer zijn fluit in toen hij hard werd geraakt door een bal. Ook verloor de man twee tanden.

Delaunay werd op zijn 26ste de clubpresident in Parijs en werd een belangrijke pion voor de Franse voetbalbond (FFF), destijds beter bekend als het Comité Français Interfédéral (CFI). Ook moest Delaunay in 1920 helpen om een internationale scheidsrechtercommissie samen te stellen. Een van de dromen van Delaunay was een internationale competitie, ofwel een EK.

De Fransman overleed in 1955 en zag zijn droom nooit werkelijkheid worden, maar om de oud-bestuurder te eren, werd de EK-trofee naar Delaunay vernoemd.