Kroes stelt Ajax-doelstelling: "Als wij dat niet halen, heb ik gefaald, punt"

Kroes stelt doelstelling Ajax:
25 juli om 10:15

Ajax is vastberaden om weer de top te bereiken, ondanks de financiële uitdagingen waar de club mee te maken heeft. Technisch directeur Alex Kroes erkent de druk en verantwoordelijkheid, maar stelt in gesprek met Ajax TV ook duidelijke doelstellingen.

"Wij moeten eerst verkopen om er vervolgens minder terug te kunnen halen"
"Wij moeten eerst verkopen om er vervolgens minder terug te kunnen halen. Financieel hebben wij nog steeds meer uit te geven dan bijvoorbeeld FC Twente en AZ. Als wij geen derde worden heb ik gefaald", aldus Kroes. "Die verantwoordelijkheid durf ik te pakken. Maar nogmaals, wij gaan echt weer omhoog."

De ambitie van Ajax is helder volgens directeur voetbal Marijn Beuker: "Champions League-winning club." Kroes vult aan: "Zo snel mogelijk naar de Champions League. En of dat komend seizoen moet vind ik lastig, want moeten is een heel groot woord. We willen het absoluut en persoonlijk vind ik dat we minimaal derde moeten worden. Maar mijn ambitie ligt veel hoger dan derde worden."

"Je kunt mensen opleiden tot 'zoo-tigers' of tot 'jungle-tigers, wij gaan voor dat tweede"
Naast de kortetermijndoelstellingen speelt de jeugdopleiding een cruciale rol in de toekomst van Ajax. Beuker benadrukt het belang van een uitstekend jeugdprogramma. "Volgens mij vinden we allemaal dat Ajax weer het beste programma van de wereld moet hebben." Hij legt uit dat dit onder meer inhoudt dat spelers in een 'georganiseerde chaos' worden getraind, wat betekent dat zij op verschillende ondergronden en soms zelfs op blote voeten trainen. "Je kunt mensen opleiden tot 'zoo-tigers' of tot 'jungle-tigers', wij gaan voor dat tweede", aldus Beuker.

Kroes voegt toe dat het mentale aspect van groot belang is. "Voorheen moesten alle velden super strak zijn, maar soms komen ze ook velden met hobbels tegen. Dat zijn hobbels waarmee ze moeten omgaan. Het mentale aspect is daarin heel belangrijk." Volgens hem moet de opleiding niet te veilig zijn en moeten spelers leren omgaan met tegenslagen.

"Wij hebben kaders en iedereen is welkom, maar als je niet wil meegaan dan houdt het op"
De jeugdopleiding blijft een speerpunt voor de club. De afgelopen maanden hebben veel jeugdspelers hun contracten verlengd. Toch vertrekt niet iedereen, zoals in het geval van Gabriël Misehouy. Kroes licht toe: "Binnen onze mogelijkheden hebben wij hem een sportief plan voorgeschoteld met daaraan een financieel plan. Na een aantal gesprekken wilde hij daar niet op ingaan. Wij hebben kaders en iedereen is welkom, maar als je niet wil meegaan dan houdt het op."