Deze nieuwe spelregels worden dit weekend getest tijdens de Otten Innovation Cup

PSV wint Otten Innovation Cup: deze spelregels werden getest op het toernooi

18 augustus om 15:51
Laatste update: 18 augustus om 15:51

Tijdens de Otten Innovation Cup in Eindhoven werden dit jaar zes innovatieve spelregels getest bij de Onder 19-teams. Uiteindelijk won PSV het toernooi. Het toernooi fungeert als testomgeving voor mogelijke toekomstige spelregels in het voetbal, in samenwerking met de KNVB en Red Bull. De deelnemers aan het toernooi waren onder andere Manchester United, PSG en PSV

Nieuwe regels tijdens Otten Innovation Cup

Een van de meest opvallende nieuwe regels is de tijdslimiet voor keepers. Zij mogen de bal nog maximaal acht seconden in hun handen houden; anders krijgt de tegenstander een corner. Daarnaast worden bekende regels zoals indribbelen in plaats van ingooien en een self-pass toegepast. De wedstrijden worden gespeeld met effectieve speeltijd, waarbij elke helft 20 minuten duurt. Ook worden er vliegende wissels ingevoerd, dat betekent dat het spel niet stilgelegd wordt tijdens het wisselen. Terwijl een wissel plaatsvindt bij de middenlijn aan de kant van de dug-out, gaat het spel door. Tot slot wordt er een tijdstraf van vier minuten gehanteerd voor spelers die een gele kaart ontvangen.

Marcel Brands over nieuwe regels

PSV-directeur Marcel Brands is enthousiast over de test, vooral over de indribbels: "Je krijgt dan nogal wat meer ballen voor de goal, dat is altijd leuk."  De Otten Innovation Cup biedt een blik op hoe het voetbal er in de toekomst uit kan zien, met een nadruk op snelheid, eerlijkheid en meer spektakel in het spel.