NOS: overleg vroegpensioen vast, stakingen in voetbal gaan voorlopig door

NOS: overleg vroegpensioen vast, stakingen in voetbal gaan voorlopig door

11 september om 21:17

De onderhandelingen tussen het kabinet en de vakbonden over de vroegpensioenregeling zijn volledig vastgelopen, meldt de NOS. Dat betekent dat de stakingen in het openbaar vervoer en bij de politie voorlopig doorgaan, wat tevens grote gevolgen heeft voor het Nederlandse voetbal. De bonden wijzen het voorstel van de regering, dat onder meer een limiet stelt aan het aantal mensen dat vervroegd met pensioen mag, resoluut af. Daardoor blijft de verstoring van belangrijke wedstrijden in de Eredivisie aanhouden.

Door de stakingen van politiebonden zijn al meerdere wedstrijden afgelast, waaronder de Klassieker Ajax - Feyenoord en de wedstrijd Ajax – FC Utrecht, die gepland stond voor komende zondag. De politieacties raken vooral de grootste affiches, omdat de bonden hun druk willen maximaliseren. "We richten ons op de meest relevante wedstrijden", zegt Maarten Brink van de politiebonden onlangs tegen ESPN. Tot nu toe zijn vooral de Eredivisiewedstrijden getroffen, maar de bonden sluiten niet uit dat ook internationale duels zoals Champions League-wedstrijden en interlands worden geraakt. "Voetbal is breed; het kan alles zijn", aldus Brink.

'Voorlopig geen zicht op oplossing'
De impasse in de onderhandelingen zorgt ervoor dat er voorlopig geen zicht is op een oplossing. De bonden eisen dat de vroegpensioenregeling voor zware beroepen wordt uitgebreid en dat de inkomensgrens van 74.000 euro wordt geschrapt. Zolang het kabinet niet met een nieuw voorstel komt, blijven de acties doorgaan.

Dit heeft niet alleen impact op Eredivisiewedstrijden, maar mogelijk ook op duels in andere competities en zelfs internationale toernooien. Voor de voetbalfans betekent dit dat ze rekening moeten blijven houden met afgelastingen en verstoringen, zolang de stakingen voortduren.