Hoe komt het dat Benfica zijn spelers beter betaalt dan Feyenoord?

Hierom kan Benfica spelers veel meer betalen dan Feyenoord
Vandaag om 10:31

Woensdagavond staan Benfica en Feyenoord tegenover elkaar in de Champions League, maar financieel opereren de clubs in totaal verschillende werelden. Ondanks dat Portugal en Nederland vergelijkbare competities hebben, kan Benfica zijn spelers veel hogere salarissen bieden dan Feyenoord. Dit komt vooral door de manier waarop tv-gelden worden verdeeld. Voetbal International meldt dat Benfica vorig jaar vijftig miljoen euro ontving uit tv-gelden, terwijl Feyenoord door het collectieve systeem in Nederland slechts tien miljoen kreeg.

Waarom Benfica meer te besteden heeft dan Feyenoord

Daarnaast is Benfica een dominante speler op de internationale transfermarkt, vooral door de handel in Braziliaanse spelers. In de afgelopen tien jaar verdiende Benfica gemiddeld 74 miljoen euro per seizoen aan transfers, wat veel hoger is dan de inkomsten van Feyenoord. Dit stelt de Portugese club in staat om 110 miljoen aan salarissen te betalen, tegenover 66 miljoen bij Feyenoord. Benfica neemt hierbij wel meer risico: de totale uitgaven van de club liggen op 207 miljoen euro, waardoor de begroting afhankelijk is van Champions League-succes.

Een ander verschil is de financiële buffer. Benfica heeft een sterk eigen vermogen van 82 miljoen, terwijl Feyenoord met slechts vijftien miljoen minder risico kan nemen. Toch zal vanaf 2027 de verdeling van tv-gelden in Portugal veranderen, wat het verschil mogelijk verkleint. Voor nu heeft Benfica een aanzienlijk financieel voordeel, wat zich ook vertaalt naar meer slagkracht op de spelersmarkt.