Ajacied Tahirovic geen Álvarez 2.0: "Dat is iets wat ik bij hem niet heb gezien"

Emile Schelvis laat zijn licht schijnen over Ajax-aankoop Tahirovic
20 juni 2023 om 17:21
Laatste update: 20 juni 2023 om 17:27

Ajax verraste afgelopen zondag vriend en vijand met de aankondiging van de bliksemtransfer van Benjamin Tahirovic. De middenvelder van AS Roma komt per direct het Amsterdamse middenveld versterken. Wat voor speler is Tahirovic eigenlijk en welke rol op het middenveld past bij hem? VoetbalNieuws sprak met Serie A-kenner Emile Schelvis over de talentvolle Bosniër.

Tahirovic werd in 2021 door Roma overgenomen van het Zweedse Vasalunds IF. De middenvelder doorliep een deel van de Romeinse jeugdopleiding waarna hij eind 2022 zijn debuut maakte in de hoofdmacht. José Mourinho bracht de Bosniër tien minuten voor tijd binnen de lijnen tegen Torino, de club waar Nederlander Perr Schuurs actief is.

Geen Álvarez 2.0

"De keren dat ik hem bij Roma heb gezien had ik nou niet het idee dat ik dacht van: zo, hier komt een aanstaande topper aan. Je ziet wel mogelijkheden en dat hij kan voetballen", begint Schelvis, die daarna toch zijn vraagtekens zet bij de nieuwe beoogde rol bij Ajax voor Tahirovic. "Je ziet wel mogelijkheden, maar de verantwoordelijkheid om hem op zes te laten spelen, dat is nog al wat. Dat is echt een positie waar je het spel zo moet kunnen lezen en bepalen."

"Op de zes moet je ook kunnen aansturen, dat is iets wat ik bij hem nog niet heb gezien", vervolgt Schelvis, die wisselende gedachten heeft over de Bosniër. "In de wedstrijden die ik hem heb zien spelen moet ik overigens wel zeggen dat ik hem niet uit de toon vond vallen Wat ik bij Edoardo Bove wel had, waarbij ik dacht: komt die uit de Roma-opleiding? Dat had ik bij hem niet. Er zit een goed koppie op, maar ik zag hem wel een paar rare dingen doen. Op de verkeerde momenten druk zetten, dingen voetballend oplossen terwijl dat niet kon. Aan de andere kant zie je wel dat het een jongen is die dat dus wel wil. Dat is iets wat Álvarez vaak niet echt deed. Die is soms meer van het houthakkerswerk."

Vergelijking met Matic

"Tahirovic heeft wel iets weg van Matic. Dat komt een beetje door de slungelige wat hij heeft. Hij heeft dezelfde soort dynamiek en is wel wat sneller dan hij. Dat heeft hij wel", oppert Schelvis met de Serviër een vergelijkbare speler. "Matic is trouwens niet zo slecht als iedereen denkt. Maar goed, wij Nederlanders zijn al heel snel geneigd om te zeggen dat we iemand niet heel goed vinden."

Vraagtekens bij loftrompet van Mourinho

Dat Roma Tahirovic zo makkelijk van de hand heeft gedaan aan Ajax zorgde voor veel vraagtekens in de Italiaanse media. Mourinho liet zich namelijk al lovend uit over het talent, maar later kwam naar buiten dat Roma moest verkopen om niet in de financiële problemen te komen. Schelvis zet daar wel zijn vraagtekens bij.

"Hij is zo lovend over hem dat hij hem verkoopt. Waarom zou je je gouden dukaten nu al inleveren terwijl je dan eerder kan denken aan één grote transfer", vervolgt de Serie A-kenner, die een andere uitgaande Romeinse transfer had verwacht. "Het laatste deel van het seizoen heb ik alleen maar gehoord dat ze Abraham wilden verkopen. Waarschijnlijk is dat in duigen gevallen, mede door de zware knieblessure die hij heeft gehad. Ze lijken nu in ieder geval op een kruideniersachtige wijze te werk gaan", besluit hij.