Dit is de enige eerdere ontmoeting tussen Nederland en Roemenië op een EK

Dit is de enige eerdere ontmoeting tussen Nederland en Roemenië op een toernooi
27 juni om 07:53
Laatste update: 27 juni om 07:54

Het Nederlands elftal is in de achtste finales van het EK gekoppeld aan Roemenië. De mannen van bondscoach Ronald Koeman plaatsten zich als één van de vier beste nummers drie voor de knock-outfase, maar hadden een veel zwaardere tegenstander kunnen treffen. Speelden beide landen eigenlijk al eens eerder tegen elkaar op een groot toernooi en, zo ja, wanneer? VoetbalNieuws.nl dook voor je in de geschiedenisboeken!

Speelde Nederland al eens eerder tegen Roemenië op een EK?

Lang zag het ernaar uit dat Oranje tegen Engeland zou moeten gaan spelen in de achtste finales, maar door de onverwachte zege van Georgië op Portugal kwam er opschudding in de ranglijst van de beste nummers drie. Plots rolde Roemenië uit de koker, dat met vier punten groepswinnaar werd in een poule met België, Slowakije en Oekraïne. Geen grootmacht dus, maar ook zeker geen te onderschatten tegenstander.

Nederland - Roemenië op het EK 2008

Nederland en Roemenië speelden tot dusver veertien keer eerder tegen elkaar, waarvan slechts één keer op een eindtoernooi. In 2008 troffen beide landen elkaar in de groepsfase van het EK. Oranje en de Roemenen zaten in de 'poule des doods', samen met Italië en Frankrijk, de op dat moment wereldkampioen én vice-wereldkampioen. Het Nederlands elftal van bondscoach Marco van Basten rolde in aanloop naar de ontmoeting met Roemenië eerst Italië met 3-0 op en later Frankrijk met 4-1.

De wedstrijd tegen Roemenië was daarom nog slechts een formaliteit, mede omdat de Roemenen beide toplanden knap op een gelijkspel wisten te houden. Van Basten koos voor een B-opstelling, maar het resultaat werd er niet minder om. Oranje won met 2-0 door treffers van Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie. Zodoende kende Nederland een feilloze groepsfase en behoorde het tot de absolute favorieten voor de Europese titel, maar in de achtste finales werd het verrassend uitgeschakeld door het Rusland van bondscoach Guus Hiddink.

Hieronder zie je een samenvatting van Nederland - Roemenië op het EK 2008.

In 1924 troffen Nederland en Roemenië elkaar ook op een toernooi, maar toen op de Olympische Spelen. Ook die wedstrijd werd gewonnen door ons, met 6-0.

Roemenië – Nederland begint komende dinsdag om 18.00 uur in de Allianz Arena in München. De winnaar plaatst zich voor de kwartfinales, waarin een ontmoeting met Oostenrijk of Turkije wacht.