Wie is Gurban Gurbanov, de man die al zestien jaar trainer is van FK Qarabag?

Wie is Gurban Gurbanov, de man die al zestien jaar trainer is van FK Qarabag?

Vandaag om 14:34

Donderdagavond treedt Ajax in de Europa League aan tegen FK Qarabag, dat al meer dan zestien jaar wordt geleid door dezelfde man: Gurban Gurbanov. Terwijl de Azerbeidzjaanse club bekendstaat om zijn taaie speelstijl en Europese successen, is Gurbanov de drijvende kracht achter het team. Maar wie is deze langzittende trainer die FK Qarabag naar zowel nationaal als internationaal succes heeft geleid? VoetbalNieuws schetst een portret.

Wie is de trainer van FK Qarabag?

Nationale held met rijke spelerscarrière
Gurban Gurbanov werd geboren op 13 april 1972 in Ashagy Tala, een dorp in het noordwesten van Azerbeidzjan. In zijn actieve spelerscarrière was hij een trefzekere spits die onder andere furore maakte bij Neftchi Bakoe en enkele Russische clubs. Met 14 doelpunten in 68 interlands is Gurbanov nog altijd de topscorer aller tijden van het nationale elftal van Azerbeidzjan.

Na zijn pensioen als speler maakte hij al snel de overstap naar het trainersvak. Na korte periodes bij onder andere Neftchi Bakoe werd hij in 2008 aangesteld als hoofdtrainer van FK Qarabag. Wat volgde, was een ongekende periode van succes.

Revolutie bij Qarabag
Onder leiding van Gurbanov groeide FK Qarabag uit tot de dominante club in de Azerbeidzjaanse competitie. Met zeven opeenvolgende landskampioenschappen tussen 2014 en 2020 heeft hij Qarabag stevig op de kaart gezet in het nationale voetbal. Daarnaast leidde hij de club naar meerdere overwinningen in de Azerbeidzjaanse beker en wist hij Qarabag in 2017 voor het eerst in de geschiedenis naar de groepsfase van de Champions League te loodsen.

Gurbanov staat bekend om zijn tactisch vernuft en het vermogen om het maximale uit zijn spelers te halen, vaak in moeilijke omstandigheden. Ondanks de beperkte financiële middelen van de club heeft hij Qarabag regelmatig naar goede prestaties in Europese competities geleid, zoals het bereiken van de knock-outfase van de Conference League in 2022.

Hoe lang is Gurban Gurbanov al trainer van FK Qarabag?

Loyaliteit en vastberadenheid
Wat Gurbanov zo bijzonder maakt, is zijn uitzonderlijke loyaliteit aan Qarabag. In een tijd waarin trainers vaak van club wisselen, blijft hij al meer dan zestien jaar trouw aan dezelfde club. Zijn succes wordt niet alleen gemeten in prijzen, maar ook in de stabiliteit en structuur die hij de club heeft gegeven. Dit heeft ervoor gezorgd dat Qarabag een vast gezicht is geworden in de Europese toernooien.

Donderdagavond krijgt Ajax te maken met een tegenstander die gedisciplineerd, georganiseerd en vastberaden is. Gurbanov heeft zijn ploeg opgebouwd als een hecht collectief dat onder zijn leiding al jaren succesvol is. Of Ajax erin slaagt om de ervaring en de stugheid van Qarabag te doorbreken, zal blijken in een belangrijke avond voor beide ploegen.